Perempuan Pantai Timur

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Okey. Wlaupun saya banyak assignment dan tests, saya nak taip jugak sal ni. Saya terbaca kat blog sorang ni kan, dia kata Perempuan Pantai Timur Lawa2 (itu knyataan bbtuk tulisan). Dan saya pernah dengar juga kawan2 kata perempuan kelantan cantik2 (ni pula kenyataan berbentuk lisan). Lagi spesifik yang kedua tu.


Terfikir jugak kenapa. Nak kata cantik sebab kacukan. Orang pantai barat lebih ramai yang kawin campur ni rasenya. Malay vs Australian. Malay vs Irish. Malay vs Pakistan. Chinese vs Indian. Malay vs Indonesian (yg ni bnyk msk TV). Kat pantai timur, lebih2 lagi Terengganu, jarang sesangat dengar campur2 ni. Kalau cmpur2 ni, msti kecoh jugak la. Luar biasa la katekan dari norma hidup setempat.

Ada juga yang kata gadis atau wanita kelantan cantik2 sebab ramai orang Kelantan dulu2nya berkahwin dengan siam. Ha, siam yang lawa2 la tu yang generasi mereka come2 yg ala2 dlm TV tu. Tengok cerita Thai ni lebih kurang macam cerita Indon la. Artis punya fuhh lawa and hensem, tapi bila ziarah negara dieorang, nak cari yang lawa/ hensem punye susah. Sejauh mane kebenaran siam vs melayu kelantan ni, saya pun tak tahu. Walau apepun tahniah kepada moyang2 orang kelantan kerana berjaya melahirkan perempuan2 yang cantik2 di mata ni.

Terengganu? ada juga la kawan2 saya yang cantik sampai dah bosan dengar orang puji dia benda yang sama. Asal orang jumpa dia, mesti komen cantik nya.. cantik nya.. sebelum anda kata saya jeles? saya awal2 cakap tak ye sebab dah banyak kali dengar. bak kate pepatah, asal bisa tegal biasa. walaupun dlm konteks ni takde bende yang berbisa, tapi saya tak pandai mana peribahasa ni. Yang tu je cm pling sesuai. Saya pun tak berapa pasti tahap kecantikan perempuan terengganu dan tak boleh nak buat hipotesis selain dari hipotesis klntan jiran terengganu. Jadi keberangkalian org trg kawin dgn org klntn yg cntik2 tu tnggi. maka hasilnya, anak mereka pun cantik2.

Walupun orang nak cantik, tapi kadang2 jadi perempuan cantik ni sukar. Jadi rebutan ramai. Bayangkan, soalan multiple choice dalam exam tu yang ada 4 pilihan iaitu A,B, C, D pun, dah susah nak pilih. Apetah lagi kalau ada 10 choice. Ha.. Sekarang pula era moden ni, dah nak balik macam zaman nabi Musa. Sihir2 banyak sangat. Yelah, dengki punya fasal. Yang minah ni, dah la lawa, pandai, kaya (bnda2 yg common buat manusia jeles) mesti je ada yang xpuas hati. Padahal, macam uncle saya kata, orang tu kaya ke cantik ke, bukan menyusakan orang pun. Yang nak pi jeles apesal. aishh. Kenapa sihir banyak sekarang. Satu lagi hipotesis adalah sebab manusia takut nak buat jenayah yang zahir seperti bunuh. Bunuh yang extreme macam sosilawati tu pun, kene tgkap jugak. Tu yang sihir2 ni menjadi pilihan masyarakat sekarang..

Secara kesimpulannya. Cantik di mata itu bonus. Cantik di hati itu lebih baik. Tak pe kalau tak cantik sgt pun sebab Allah Maha Mengetahui. Mungkin kecantikan itu tak mampu dipikul oleh kita dan boleh membawa kepada kebinasaan diri sendiri (ayat kegemaranku utk penyedap hati bagi yang muka bese2 ni). ha3.

Nak tambah apa2 hipotesis untuk tajuk ini? Sila jangan segan jangan malu.
AMARAN: GAMBAR BABY MASON ITU TIADA KAITAN DENGAN POST INI

Related Posts

19 thoughts on “Perempuan Pantai Timur”

  1. erm…..beauty ni xde geography category lah…lau ada,,,susah lah mcmtu….hahaha….mmg pun..kecantikan adalh satu nikmtnya susah nk dijaga….tpi lau yg x cntik nk jdi cntik..tpi da cntik..ada ke dia jga…. cntik tu pulk ada byak jenis..dri bentuk bdn ke, muka ke, kening ke, bibir ke n mcm lgi…ni ada juga yg sexy…"wah sexynya dia" bgi contoh, tpi org tu pakai tudung…. tudung labuh lgi…kat mana lau dalam hati sexynya budak ni… buta ke sapa yg tgok..tpi itu lah..semua org mmpunyai pndnagn yg berbeze sampai kekdng susah nk tahu…n ada jugak yg contra dgn pndnagn kita..tpi itu yg kena terima dalm dunia yg diverse ni..btol x?
    ada jugk yg nk cntik guna sihir..nauzubillah…. jauhkn lah kita ni semua… biarlh x cntik aslkn ada org yg sayng….lau cntik SEMUA org sayng xke susah..tu yg akan ada kes jeles lah..bunuh lah….uuiihh!!! takut aku dgr… pastu lau cntik sgt kena bunuh…xde guna… hidup CUMA SEKETIKA DI dunia ini…x sempat nk wat amal ibadat…haha…tpi tu lah..lau ckap2 kang..org bukn nk terima kan? kita ni cakp utk diri kita sendir jek lah….bukn senang nk nasiaht org lain… susah..xkn nk bgitau "marilah kita jgn mencari kehidupan dengan kecntkan, crilah hidup ini utk Allah…. seseungguhnya itu lebih bermakna""…ada ke org ikut? berbuih mulut ustaz/ah bgi ilmu org berceramah…tpi..buat juga nti…apa yg salah tu…kan?
    terpanjang lah pulk…tpi tu lah..my pov..hehe

  2. ha mu tgk sape kat smkatj tu??
    kat indon ade je muke yg hensem2 laki. tp spoil, gigi dok comel, isap rokok, dok tutup aurat bla bla..
    haha

  3. Salam. Ye, saya setuju. Kecantikan luaran seorang perempuan tu adalah bonus. Kecantikan yang paling utama adalah kecantikan akhlak dan peribadi. Susah nak jumpa dah sekarang ni. 🙂

  4. Syukur alhamdulillah..allah taala kurniakan wajah yg cantik..tapi selalunya mereka yg berwajah cantik ini seringkali lupa akan anugerah dari Yang Maha Esa…kebanyakkannya mencari $$$ dari akhirat.. Saya bersetuju dengan pendapat saudara syafiq..
    Pada sya yang paling penting ahklak mulia dari paras rupa..

  5. Orang Terengganu ni rasanya ada yang campur tapi dorang x tahu kot. Sebab pantai di Terengganu ni dulu kawasan pedagangan. Pedagang dari China, Arab, India datang berďagang dekat sini. Lepas tu pedagang tu stay dekat sini untuk sebarkan agama islam di Terengganu. Nenek saya orang Terengganu ada keturunan cina… terkejut saya. Tak pernah tahu pasal benda ni.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *